Author Archives: Peter Charles

Palmer Street Addition Darlinghurst Sydney

 

 

C:UserstimGoogle Drive S&CPalmer StNewPalmerPRINTA10-Elev

 

Located in an extremely dense part of Sydney, Darlinghurst, this project with a width of only 3.7m high seeks to provide a new interface with the rear-lane for a seperate entrance, maximise the footprint, whilst negotiating its taller neighbours, doing this strategically with a small Courtyard Void.Sullivan&Charles Palmer Street_Context Axo_02Sullivan&Charles Palmer Street_Location Plan

Sullivan & Charles_Palmer Street_Elevations_Combined1

 

 

Sullivan & Charles_Palmer Street_Plan

Sullivan & Charles_Palmer Street_Plans

AR_1654882087997966

AR140_Australian Design Review_p 56-61-Wonga Beach

AR_1654882087997966 AR140 Sullivan & Charles Architects Wonga Shack_Spread_01 AR140 Sullivan & Charles Architects Wonga Shack_Spread_02 AR140 Sullivan & Charles Architects Wonga Shack_Spread_03

S1-15 Pavlova Studio RMIT Exhibition at DesignHub

Some fun images of exhibition opening of Foundation Studio – Pavlova, at RMIT DesignHub Melbourne.

All photos copyright of photographer Jonathon Griggs of House of Blah.

Stream ran by Peter Charles, Semester 1 2015.

With special thanks to Tutors: Ed Carter, Sean Mcmahon, Tina Attic, Patrick Macasaet, Jack Ryan, Paul van Herk, communications co-ordinator Amy Muir, 1st year co-ordinator Michael Spooner and previous leaders Roland Snooks & Gwyll Jahn.

EPSON MFP image

Briefing for Michael Short of The Age “How not to stuff up Fishermans Bend”

Peter provided some briefing tips to Journalist Michael Short, Editor of The Zone on Fishermans Bend, which is a key interest as part of Phd Reasearch.

http://www.theage.com.au/victoria/how-not-to-stuff-up-fishermans-bend-20150616-ghkpvn.html

EPSON MFP image

Lucy Irvine Sculpture in Docklands

 

 

Lucy Irvine and Sullivan & Charles Architects_01 Lucy Irvine and Sullivan & Charles Architects_02

Nhap Luu Meditation Centre – Visitors Accommodation

Nhap Luu is a Zen Buddhist Mediation Retreat.

Nhap Luu is the Australian home of the Plum Village a buddhist community founded by renowned Vietnamese spiritual leader and peace activist Thich Nhat Hanh.

Located In Beaufort in Western Victoria, the retreat currently only has the facilities to accommodate a handful of nuns and monks at one time.  The community is growing so a Dormitory has been planned to accommodate visiting public as well as more visiting monks.

Due to the remote location and the limitations of Budget. A Simple building design has been proposed that is able to expand as the community does.

 

 

 

 

 

Sullivan & Charles Architects_Nhap Luu Meditation Centre Visitors Accomodation_04 Sullivan & Charles Architects_Nhap Luu Meditation Centre Visitors Accomodation_01 Sullivan & Charles Architects_Nhap Luu Meditation Centre Visitors Accomodation_02 Sullivan & Charles Architects_Nhap Luu Meditation Centre Visitors Accomodation_03

Foundation Studio RMIT 2015_Pavlova

Synesthesia Project by Hoi Fung (Jason) Tam Celestine & Anne (Jingtong) Zhao

Synesthesia Project by Hoi Fung (Jason) Tam Celestine & Anne (Jingtong) Zhao

01_Sullivan & Charles RMIT Foundation Studio Pavlova Triception_01

Pavlova Studio looks at generative algorithms and rulesets that form unexpected results.
Students are encouraged to take risk and to delay their latent desire to control outcomes through, but to explore
possibilities.
They must manage top-down strategic decision making processes as a curatorial methodology in combination with tactical responses to adjusting
components and the rulesets that order their compositions.

In this framework, the intent is to seek new relational frameworks for interventions aid in the critique of the context of the site,
which was the whitebox-gallery of the Lyons House museum.

Projects were also critiqued through lenses outside of the generative outputs, such as effects induced by introducing
performative, relational qualities and fictional filters
in the attempt to not make these not additive layers, but setting up a relational framework for design that
enhances a critical response to context and human behaviour.

This is an integral ecology of design process.

Students do the project in an intense 5 week cycle.
Students undertaking the project in their 3rd cycle also look at tectonics and material behaviour associated with executing their projects
at 1:1 scale using methods such as folding, casting & draping.